Мароко

 8 незабравими дни - Приказки без край

01.11.2013 - 08.11.2013

   

 

ДЕН ПЪРВИ

 

Отлитане от летище София с редовен полет на Турските авиолинии в 21.25ч .Кацане в Истанбул настаняване в хотел-Нощувка.

 

ДЕН ВТОРИ

 

Закуска. 09.50ч. Отлитане от летище Ататюрк с Турски авиолинии  с директен полет до Казабланка.Кацане  в  12.55  часа посрещане от представител на фирмата партньор.Настаняване в хотел     4* в Казабланка.Следва обзорна екскурзия на Казабланка- градът е известен с две имена Дар ел Бейда и Казабланка .  Град  Казабланка, е разположен в западната половина на страната, на Атлантическото крайбрежие. Населението на града е над 2.9 милиона души. Там ще  видите много забележителности някои от които :Джамията Хасан II, площад Мехмед V,площада на обединените нации,квартал Хабус-Анфа, църквата Сакре Крьор, туристическият комплекс и местният пазар след което свободно време  за разходка и снимки по прочутото  крайбрежие на   Казабланка.НОЩУВКА.

 

ДЕН ТРЕТИ

 

КАЗАБЛАНКА –РАБАТ- 95 км.

 

Закуска.Отпътуване с автобус по най-бълнуващият маршрут за само за  „Императори“.Първата спирка по маршрута е столицата на Мароко-Рабат. Градът е основан през 12 век, а през 17 век е разделен със стена на северна и южна част. Интересни забележителности са: кулата Тур Хассан - с недовършеното 50 метрово минаре; Мавзолеят на Мохамед V; Университет; Музей на мароканското изкуство; музей на народните занаяти; музей на древността; останките на древния град Сала, където се намира най-хубавият археологически музей в Мароко.НОЩУВКА

 

ДЕН ЧЕТВЪРТИ

 

РАБАТ-ВОЛУБИЛИС-МЕКНЕС- 150 км.

 

Закуска.Отпътуване посока Волубилис пътьом разглеждане на римските останки.Продължава се за Мекнес наричн още „Мароканският Версай“. Мекнес (Meknes) е град в северната част на Мароко, и е столица на региона Мекнес – Тафилатет. Той е един от четирите имперски града. Мекнес е бил столица на Мароко по време на управлението на Мулай Исмаил, след това е преместена в Маракеш. Градът се намира на 130км от столицата Рабат, и на 60км от Фес. В Мекнес ще посетиме градският портал Баб Мансур – най – големия в Мекнес, и вМароко. Изработката на портала е изключителна. Строежът му е завършен средата на XVIII век. Тъй като големият портал е затворен винаги, можете да преминете от другата му страна през малък вход отстрани. Интересен е и мавзолеят на султан Мулай Исмаил – човека, направил Мекнес един от имперските градове. Немюсюлманите могат да разгледат светилището свободно, но нямат право да влизат в гробницата. Мавзолеят е наистина много добре запазен. Има невероятна мароканска мозайка, стенописи и внушителна архитектура. Разбира се, посетителите трябва да събуят обувките си и да бъдат подходящо облечени. Хери ес – Суани също е бил притежание на султан Мулай Исмаил. Представлява огромен хамбар за повече от 12 000 коня. Дори и през лятото там е хладно, тъй като стените са широки около 4м. В дворът на Хери ес – Суани има аркади, покрити с декоративни растения , има също и маслинови дървета. На север се намира и водния басейн Агдал – оттам султанът е осигурявал вода за добитъка си. Тези места могат да се видят и в някои холивудски филми. В музеят Дар Джамаи имате възможност да видите продукти на мароканските занаятчии – килими, керамика, бижута и изделия от дърво.НОЩУВКА.

 

      ДЕН ПЕТИ

 

МАКНЕС-ФЕС- 55 км.

 

Закуска.Отпътуване за Фес най-старият имперски град,културен и духовен център на Мароко, третият по големина след  Казабланка и Рабат.  Градът е разделен на три части: 1.Фес ел Бали – старата част, оградена с крепостни стени; 2. Фес Ждид – част от новия Фес, влючващ т.нар. Мела – еврейски квартал вМароко – негов еквивалент е европейското гето; 3. Вил Нувел (най – новата част от Фес, създадена от французи. Фес ел Бали е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. Там се намира и една от двете медини в града. Забележителности във Фес са мадрасата Бу Инания – построена в периода 1351 – 1356г. от султанския син Абу Инан Фарис. В нея се помещават образователно училище и джамия, и тя е единствената мадраса във Фес, която има минаре. Тя е една от малкото джамии, които са отворени за немюсюлмански туристи. Срещу нея се намира Дар – ал – Магана – хидравличен часовник с невероятна структура. Университетът „Ал Карауин“ пък е включен в книгата на Гинес като най – стария университет(действащ и до днес), в който можете да получите академична степен. Ал Карауин е построен през 859г. като мадраса. Той е един от водещите духовни и образователни центрове в мюсюлманския свят. Зауията (гробницата) на Мулай Идрис II също е изключителна. В нея се намират тленните останки на основателя, който за втори път възражда града през 810г. - Мулай Идрис II. Той се превръща и в патрон на града. Посещението на това здание носи благотворно влияние на посетителите. Не трябва да се пропуска и синагогата Ибн Данан – построена през XVII век. Тя е една от малкото синагоги, намиращи се зад крепостните стени на града.НОЩУВКА.

 

ДЕН ШЕСТИ

 

ФЕС-БЕНИ МЕЛАЛ-МАРАКЕШ-45О км

 

Закуска.Отпътуване до най-отдалечената точка по маршрута ни Маракеш.Това е най =дългият преход по време на нашата обиколка ,но красивите гледки и пейзажи на  които ще имате удоволствието да се насладите ще са като компенсация за дълият път.По пътя преминаване през Бени Мелал кратка почивка възможност за напитка или обяд.Привечер пристигана в перлата на Мароко-Маракеш.Свободно време.НОЩУВКА.

 

ДЕН СЕДМИ

 

МАРАКЕШ – БИЖУТО НА МАРОКО

 

Закуска.Обзорна екскурзия на града.  Разходка из историческата част на града - медина; площадът Джама Ел Фна - където изнасят представления фокусници, акробати, жонгльори, разказвачи на приказки; Ботаническата градина Jardin Majorelle; джамията "Кутубия"; дворецът Бахия; музеят Дар си Саид с прекрасната колекция от произведения на мароканските занаяти; крепостните стени на града;

 

Средновековен град на драма, митове и мистерии, Маракеш ще плени всеки, който рискува да влезе зад неговите стени в цвят охра. Щом пристигнете, ще се озовете на място запазило се във времето. Извитите улички на Медина, забележителностите като площад Djemaa el-Fna,  и планините Атлас, извисяващи се като фон на града, правят Маракеш бижуто на Мароко. Площадът e сърцето на живота в Маракеш. Мястото се пробужда със залеза на слънцето, когато търговците на храна, продаващи всякакви марокански специалитети се стичат на площада. Те са придружени от дресьори на змии, разказвачи на истории и музиканти, придаващи средновековен дух на нощния въздух. Северно от площада са важните религиозни сгради, докато на юг са имперските квартали, където гордо стоят дворците и монументите от миналото. Вил Ньовил пък е по уредената част от града. Той е разделен на два района - Gueliz и Hivernage. Тук ще намерите бизнес сгради, международни хотели, барове и ресторанти типични за всеки модерен Европейски град.НОЩУВКА.

 

ДЕН СЕДМИ

 

МАРАКЕШ-КАЗАБЛАНКА -220 км.

 

Закуска.Отпътуване за Казабланка в 14.25ч полет до Истанбул.Кацане в 21.00 ч.Истанбул.Свободно време .Нощувка.

 

ДЕН ОСМИ

 

Закуска.Полет от Истанбул за София в 07.50ч.

 

Пристигане в София .

 

Край на програмата.

 

 

 

ПАКЕТНА ЦЕНА ЗА НАСТАНЯВАНЕ  ХОТЕЛИ 4 *

 

 

 

ЦЕНА НА ЧОВЕК В ДВОЙНА СТАЯ

ЕДИНИЧНА СТАЯ

ЦЕНА ЗА ТРОЙНА СТАЯ

599 евро

 

 749 евро

1750 евро

 

Цените са в евро на човек по фиксинга на БНБ 1,95583

 

 

 

 

 

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА;

 

Самолетни билети София-Истанбул-Казабланка-Ист.-София

 

Трансфери

 

Обиколна програма с автобус

 

2 нощувки Истанбул-закуски

 

1 нощувка Казабланка-закуска и вечеря

 

1 нощувка Рабат-закуска и вечеря

 

1 нощувка  Мекнес-закуска и вечеря

 

1 нощувка Фес -закуска и вечеря

 

2 нощувки Маракеш- закуска и вечеря

 

Стандартните  Входни такси по програмата

 

Медицинска засртаховка

 

 

 

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА;

 

Летищни такси 99 eвро

 

Допълнителни входни такси извин програмата

 

Бакшиши задължителни около 10-15 щ.д.

 

Разходи от личен характер

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

 

 

 

Официален език - арабски, говорими - марокански диалект на арабския (дериджа), френски, испански и берберски.

 

Парична единица - дирхам (DH) = 100 сантима Валута:

 

Разрешен е внос на : чужда валута и платежни средства без ограничение: банкноти, пътни

 

чекове, банкови и пощенски чекове, платежни и кредитни банкови карти. При внос на

 

чуждата валута на стойност равна или по-голяма от 100 000 дирхама (около 11

 

марокански дирхама се равняват на 1 евро) съществува задължение за деклариране пред

 

митническите власти при влизане. Декларацията следва да се представи на излизане с

 

оглед изнасянето на непохарчените средства. При покупка на местна валута трябва да се

 

запази бордерото, тъй като то се изисква от финансовите институти (банки, обменни

 

бюра) при обратна обмяна на непохарчените марокански дирхами, както и при износа на

 

валутата.

 

Разрешен е внос на местна валута в размер до 2000 дирхама.

 

Лични вещи:

 

Разрешен е внос на вещи за лична употреба, в това число до:

 

200 грама тютюневи изделия;

 

алкохолни напитки:

 

• 1 бутилка 1 литър вино;

 

• 1 бутилка 1 литър друг алкохол. Забранен е вносът на спиртни напитки с анасон и

 

подобни ароматизатори, освен ако алкохолната концентрация е между 40% и 45%

 

и ако бутилката е надлежно обозначена.

 

• Един флакон парфюм 150 мл и 1 флакон тоалетна вода 200 мл.

 

Всеки турист може да внесе без митнически формалности, а при напускане на страната

 

следва да ги изнесе, вещи за лично ползване като дрехи, употребявани вещи,

 

включително: бижута, фотоапарат, камера / видеокамера, бинокъл, портативен

 

музикален инструмент, дискмен (четящо устройство за CD), портативен радиоприемник,

 

портативен телевизор, мобилен телефон, компютър и аксесоари за него, калкулатор,

 

спорта екипировка.

 

Стоки и културни ценности

 

Свободно могат да бъдат изнесени сувенири и всякакви марокански продукти,

 

включително занаятчииски изделия, без ограничения в стойността. При необходимост,

 

придобиването им може да се доказва с бордеро за обмяна на валута, международна

 

банкова карта, пътни чекове и др.

 

Разрешен е износ на орнаментни скали, вкаменелости, полускъпоценни камъни, но не

 

повече от десет бройки. Съществува разрешителен режим при износ на някои по особени стоки, като за всеки конкретен случаи следва да се направи справка. Културни ценности (предмети на

 

изкуството, колекции и предмети от древността) могат да бъдат изнесени след

 

разрешение и със сертификат от Департамента по културните въпроси..

 

Защитени видове

 

Както бе посочено, Мароко е страна по Вашингтонската конвенция за международна

 

търговия със застрашени животински и растителни видове, от което следват всички

 

необходими формалности при пренасянето на тези видове, закриляни от конвенцията.

 

 

Още в тази категория: « Сицилия